Peltenburg - Marketing voor de advocatuur

Peltenburg

Marketing voor de advocatuur

Search Engine optimalisatie

SEO trends en ontwikkelingen voor 2014

Chinese New Year

De wijze waarop Google uw content scant evolueert voortdurend. Wilt u uw ranking hoog houden dan zult u bij moeten blijven. In dit artikel zal ik in gaan op een aantal trends en ontwikkelingen voor 2014.

2013 terugblik

Google tweakt haar zoek algoritme heel regelmatig. In 1013 waren er maar liefst vijftien grote updates en talloze kleine aanpassingen.

Wellicht heeft u de termen 'Google Panda' en 'Google Penguin' voorbij horen komen. Dit zijn namen die zijn gegeven aan de grote algoritme wijzigingen. Panda, geïntroduceerd in 2011, is in principe een content kwaliteitsfilter dat de ranking van een pagina verlaagd als Google de content kwaliteit onvoldoende acht. Een jaar later kwam Google met de Penguin update, waarmee valse of ‘verdachte’ links zoals in link netwerken of dwingende betaal diensten en advertorials werden gefilterd. Volgens Google had Panda een effect op de ranking van maar liefst 12% van alle zoek resultaten, de introductie van Penguin verhoogde dit effect tot 15,1%.

Hummingbird

De bovenstaande percentages zijn echter niets in vergelijking tot de update van vorig jaar: Hummingbird. Volgens Matt Curtis, Google Webspam specialist, heeft Hummingbird een impact gehad op 90% van alle zoekopdrachten wereldwijd! Het idee achter deze update was het verbeteren van de semantic search capabilities. Een vooruitgang in hoe Google de intentie achter een zoekopdracht verwerkt en hiermee de context van de gezochte termen in de resultaten meeneemt. Hiermee zou het resultaat van de zoekopdracht verbeteren en relevantere resultaten opleveren.

De beste illustratie van Google’s semantische capaciteit is de indrukwekkende conversational search, waarmee als in een conversatie een serie van zoekopdrachten aan elkaar gelinkt is zodat er een context ontstaat die per zoekopdracht breder wordt.

SEO in 2014

Aangezien Google zijn zoekfunctionaliteiten blijft tweaken zijn methodes die vorige jaren nog effectief waren nu achterhaald. Een aantal van updates van vorig jaar zullen in 2014 van belang worden als u een goede ranking wilt houden.

Secure search

In 2013 heeft Google secure searching opengesteld en gestandaardiseerd voor het grote publiek. Dit zijn zoekopdrachten via SSL encryptie. Hierdoor worden de keywords waarop gezocht is niet meer weergegeven in Google Analytics. Alleen voor betaalde zoekresultaten (advertenties) is deze informatie nog beschikbaar. Dit is een nieuwe strategie van Google om nieuwe adverteerders te werven, maar het heeft grote impact op de manier waarop we onze SEO strategie monitoren.

U kunt dit zelf zien in uw Google Analytics kijkt onder Aquisition > Keywords > Organic. U zult daar zien dat op de eerste plek “(not provided)” staat: een indicatie dat de bezoeker via een secure search uw pagina heeft bereikt.Dit betekent dus dat u niet meer kunt tracken op keyword niveau en helaas zijn we daarmee een boel waardevolle informatie over onze bezoekers en hun zoekgedrag kwijt.

Door deze ‘kleine’ aanpassing van Google wordt het in 2014 dus beduidend moeilijker om websites te optimaliseren voor keywords. Dat gezegd hebbende zullen we moeten zien wat er gaat gebeuren: Google heeft namelijk de intentie om de focus te verleggen van keywords naar de kwaliteit van content.

Onderwerpen in plaats van keywords

Het verlies aan relevantie van keywords in combinatie met de introductie van Hummingbird zal leiden tot een verschuiving van keywords naar onderwerp. Aangezien Hummingbird de nadruk legt op de context van zoektermen en de intentie van de gebruiker, kan Google nu resultaten tonen die niet geoptimaliseerd zijn voor die zoekopdracht!

Dit heeft een enorme impact op hoe we in de toekomst onze SEO doen. In plaats van optimaliseren voor een bepaalde set keywords zullen we content met bepaalde onderwerpen moeten creëren. Waarbij een onderwerpen dus eigenlijk coherente groepen keywords zijn die allemaal door de content gedekt zijn.

Artikelen en inhoud

Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om de ranking van content te verbeteren. De structuur van uw content en de achterliggende code gaat hierbij een steeds grotere rol spelen.

Een indicatie daarvan is dat Google in de verenigde staten inmiddels een nieuw type zoekresultaat heeft geïntroduceerd: in-depth articles. Wanneer dit internationaal beschikbaar komt is nog onduidelijk, maar de intentie is simpel. Google dwingt de u de focus te leggen op kwaliteitscontent met toegevoegde waarde en unieke informatie voor de gebruiker. Een trend die we dus zullen zien in 2014 zijn ‘big content’ pagina’s met een concreet onderwerp en zeer gedetailleerde content.

Een goed voorbeeld hiervan (en aardig om eens te lezen als u wat tijd over heeft) is het artikel Brandopolis van Distilled over de content strategieën van een aantal van de wereld grootste merken. Een ander aardig voorbeeld is de handleiding voor het schrijven van copy op de site van Quicksprout.

Dit soort lange artikelen hebben twee grote voordelen:

  1. Voor Google zijn ze makkelijker te scannen voor onderwerpen en context. Aangezien Google zo’n 500 miljoen unieke zoekopdrachten per dag verwerkt, is het niet vreemd dat het filteren van de juiste keywords listig is. Met meer context is het simpeler om een concreet onderwerp te definiëren en dit te onderscheiden van andere mogelijke resultaten.
  2. De andere manier waarop uw ranking bij Google tot stand komt is nog steeds het aantal links naar uw pagina. Bovenstaande voorbeelden zullen zeker veel links genereren. Meer goede informatie op een pagina betekend simpelweg meer links naar die content, waardoor de ranking van de pagina ook zal verbeteren.

Linken

Zoals ik hierboven al aangaf zijn links nog steeds de primaire wijze waarop een ranking tot stand komt. Zoekmachines zien een link naar een pagina als een stem voor die pagina. Hoe meer stemmen des te beter zal de content wel zijn, is het idee.

Al speelt kwantiteit van links een grote rol, de kwaliteit is nu ook een belangrijke factor. Link Spam (vaak via geautomatiseerde scripts of software) kan in seconden duizenden links genereren op slecht beveiligde fora, nep twitter feeds of in blog comments. Veel bedrijven hebben in het verleden van dit soort technieken gebruik gemaakt om hun ranking te verbeteren.

Inmiddels scant Google op dit soort links en worden steeds meer bedrijven aangeschreven met de waarschuwing iets te doen aan hun ‘unnatural link profile’. Het zal niet lang duren voordat deze partijen bestraft zullen worden in hun Ranking voor dit spam-gedrag.

Pagina structuur

Een goede structuur helpt zoekmachines begrijpen wat het onderwerp van de pagina is en in welke context dit gezien kan worden. Helaas is de programmeertaal HTML erg gelimiteerd in het definiëren van de betekenis van verschillende onderdelen van uw pagina. Al is er met de introductie van HTML5 wel al een en ander verbeterd.

Met HTML5 kunnen bijvoorbeeld stukken tekst gedefinieerd worden met tags als <header>, <article>, <aside> of <footer> waardoor zoekmachines de content beter begrijpen. Momenteel is nog niet helemaal duidelijk hoe Google hiermee omgaat, maar het is ongetwijfeld een goed idee om nu al te beginnen met het semantisch structureren van uw content en het implementeren van deze tags.

Een aanvullende methode kan zijn het gebruik van Structured data. Structured data help de zoekmachine uw content te herkennen en kan daarbij de zichtbaarheid van uw pagina in de resultaten pagina verbeteren. Bij google zijn soms fotootjes, aantal reviews of ratings te zien in de resultaten. Deze worden gegenereerd via Rich snippets gebaseerd op structured data in de pagina. Zulke grafische of informatieve elementen verhogen de kans dat de gebruiker uw link klikt.

Een soort rich snippet van Google zelf is authorship markup. Hiermee wordt het Google account van de auteur gekoppeld aan de zoekresultaten, waardoor een kleine profielfoto van de auteur wordt weergegeven. Daarbij is Google begonnen met het bijhouden van een auteurs ranking. Deze heeft vooralsnog een kleine invloed op de resultaten van een zoekopdracht, maar zal als u veel publiceert zeker effect kunnen hebben.

Mobiel gebruik

Het is inmiddels geen nieuws meer dat, door de enorme groei in het gebruik van mobile devices (tablets en smartphones), steeds meer gebruikers op mobiele platforms het internet gebruiken. Optimalisatie voor mobile devices is dan geen overbodige luxe meer voor uw site.

Google adviseert de implementatie van Responsive Design (een ontwerp waarbij de lay-out zich  automatisch aanpast aan het platform) on de volgende drie redenen:

-          Met responsive design heeft de pagina maar een URL, waardoor het makkelijker is voor gebruikers de content te delen op social media;

-          De pagina laadt maar een keer en hoeft niet halverwege omgeleid worden naar een andere pagina voor de weergave van de juiste lay-out. Dit scheelt laadtijden en bandbreedte.

-          De Google Crawlers (de wijze waarop pagina’s gescand worden) hoeven minder pagina’s te verwerken, waardoor Google sneller en efficiënter de pagina’s kan indexeren.

Zeker het tweede punt is voor u belangrijk aangezien een aantal jaar terug de laadsnelheid van de pagina een belangrijke factor is geworden in het bepalen van de Ranking. Een trage pagina schaadt uw ranking, dus het is raadzaam ook dit te optimaliseren.

Sociale media

Alhoewel het gebruik van sociale media veel bezoekers naar uw site kan brengen, heeft het slechts een beperkte invloed op uw ranking. Er is een correlatie tussen social media en ranking, al is dit alsnog niet een causale relatie. Waarschijnlijk zal dit gaan veranderen in de komende jaren, dus u kunt niet snel genoeg beginnen aan het opbouwen van een social presence. Hierbij kunt u het best gebruik maken van Social snippets  en Open Graph markup, zodat Google snel via standaard methodes uw pagina kan indexeren en u optimaal gebruik maakt van het voordeel dat de links naar social media meebrengen.

 

Conclusie

Misschien zijn de veranderingen in hoe we SEO benaderen in 2014 niet de meest ingrijpende. Het is nog steeds primair de kwaliteit van uw content die de Ranking bepaalt. Desalniettemin zijn er dus een aantal tips waar u op kunt letten het komend jaar.

-          Denk in onderwerpen in plaats van keywords

-          Kwaliteitscontent wordt alleen maar belangrijker

-          Vermijd een unnatural link profile en zorg dat de links naar uw site ook kwaliteitslinks zijn

-          Verbeter de structuur van uw content, data en markup

-          Link uw artikelen via authorship informatie

-          Optimaliseer uw site via responsive design voor alle gebruiker, ongeacht platform

-          Probeer laadtijd en bandbreedte gebuik te minimaliseren

-          Optimaliseer uw social presence uit door gebruik van social snippets en Open Graph tags.